Które produkty spożywcze są dobre dla naszego zdrowia?

Komentarzy:2
4.00 / Głosów: 1

Wiele osób wychodzi z założenia, że zdrowe odżywianie jest trudne i niesatysfakcjonujące z punktu widzenia walorów smakowych. Nie jest to jednak tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Korzyści zdrowotne, jakie można zauważyć wraz ze zmianą diety i wprowadzeniem nowych nawyków są zdecydowanie warte zachodu. Jeśli zależy Ci na tym, aby być zdrowym i lepiej wyglądać, koniecznie zapoznaj się z opisem produktów, jakie uwzględniliśmy.

Dlaczego warto spożywać rozgrzewający imbir?

To jest przyprawa, która posiada wartościowe dla zdrowia właściwości lecznicze. Należy go używać, kiedy masz problem ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Posiada również właściwości wspierające przy przejawach choroby lokomocyjnej. Genialnie sprawdza się też przy wspomaganiu leczenia różnych przeziębień albo grypy. Imbir działa korzystnie również na bóle miesiączkowe! Można go stosować na dużo sposobów. Jako dodatek do potraw, jako napar albo nalewkę. Nasz pomysł to zalać kawałki obranego imbiru wrzącą wodą, do ciepłego wywaru dodać łyżkę miodu i sok z połówki cytryny. Popijaj taki napój codziennie, a na pewno zauważysz pozytywne wyniki!

Oczyszczające organizm siemię lniane

Ma w swoim składzie stosunkowo dużo oleju i związków śluzowych. Oprócz tego też białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a szczególnie satysfakcjonująca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można śmiało opisać mianem superfood. Stosowanie siemienia lnianego z pewnością jest pomocne przy odchudzaniu, zaparciach, a także męczącym kaszlu. Te malutkie ciemne i charakterystyczne ziarenka mają też właściwości zapobiegające nowotworom. Należy więc stosować siemię regularnie! 

Antynowotworowa kurkuma

Jest przyprawą, którą wykorzystuje się od wielu lat. Tworzy ona bazę większości azjatyckich dań. Poza wyróżniającym się walorem smakowym nie można pominąć jej działania prozdrowotnego. Spożywanie kurkumy stymuluje funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest ona też pożyteczna w profilaktyce przeciwnowotworowej. Świetnie wspomaga układ pokarmowy i normalizuje jego pracę. Ma skuteczne działanie w stosunku do stanów zapalnych. Jest efektywną bronią w odniesieniu do grzybicy oraz infekcji wirusowych i bakteryjnych. Kurkumę powinny wykorzystywać osoby, które próbują wyleczyć zapalenie zatok. Przyprawa świetnie przyspiesza proces rozrzedzania śluzu, więc znacznie jest je przeczyścić. 

Przeciwwirusowy czosnek

Czosnek od lat nosi miano naturalnego antybiotyku. Jego właściwości odpowiadają za zwalczanie wirusów i bakterii. Chroni on nie tylko naszą odporność, ale także jelita. Udowodniono, że jedzenie czosnku przyczynia się do profilaktyki przeciwpasożytniczej. Jedzenie nawet jednego lub dwóch ząbków dziennie pozwala zapobiec owsikom, glistom, czy tasiemcom. Czosnek wpływa także na obniżenie ciśnienia krwi. Warto dodać także, że hamuje on enzym ACE, który bierze udział w regulowaniu ciśnienia tętniczego. Czosnek zawiera w sobie dużą ilość przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do hamowania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia organizmu.

Komentarze
Wszystkich:2
Jakub Bąk

Odkąd pamiętam staram się zdrowo odżywiać i nieustannie szukam miejsc gdzie są tylko zdrowe produkty.

Oceń komentarz:
  • 0
  • 0

Odkąd pamiętam staram się zdrowo odżywiać i nieustannie szukam miejsc gdzie są tylko zdrowe produkty.

Ola Kubiak

Ja teraz już nikomu nie wierzę. Trzeba jeść wszystko z umiarem i będzie dobrze.

Oceń komentarz:
  • 0
  • 0

Ja teraz już nikomu nie wierzę. Trzeba jeść wszystko z umiarem i będzie dobrze.

Dodaj komentarz