Jakie wartości odżywcze ma truskawka?
Truskawka wykazuje dużą zawartość wartości odżywczych. Ma w sobie witaminy i minerały, które wzmacniają organizm i utrzymują go w dobrej kondycji. Zawierają wysoką zawartość witaminy C, która jest świetnym przeciwutleniaczem oraz witaminy z grupy B. Truskawki są istotne dla kobiet, ze względu na wspomaganie wchłaniania się żelaza. Kwercetyna, która jest obecna w truskawce, jest naturalnym lekiem przeciwzapalnym!
Sezon na truskawki — właściwości zdrowotne truskawek!
Truskawki są nie tylko dobre w smaku, ale mają też szereg rozmaitych właściwości zdrowotnych. Rekomendowane są dla reumatyków, osobom mającym problemy z wątrobą, a także tym, którzy cierpią na bóle nerek. W wielu przypadkach są moczopędne. Truskawki mają także znakomity wpływ na pracę serca, obniżają znienawidzony cholesterol, a także ciśnienie tętnicze. Powyższe informacje mogą być zaskakujące, ponieważ są słodkie, a przy tym mają niewielką wartość kaloryczną. Skutecznie poprawiają apetyt i ograniczają pragnienie! Niewiele osób wie, ale truskawki są odpowiednie przy łagodzeniu niewielkich dolegliwości gardła.
Truskawki posiadają bardzo dużo witamin! Dlatego powinny je spożywać osoby cierpiące na anemię. Równocześnie doskonale wspierają układ odpornościowy!
Dieta, a truskawka — łatwe i pyszne przepisy!
Można znaleźć wiele przepisów z truskawkami w roli głównej. Zazwyczaj zjada się je z cukrem i śmietaną. Niektórzy uwielbiają robić papkę – ugniatają truskawki i mieszają wszystko. Truskawki są składnikiem wielu koktajli. Najprostszy ma w sobie tylko dwa składniki – mleko kokosowe i dojrzałe, słodkie owoce. Całość trzeba ze sobą zblendować i mamy gotowy eliksir! Do podstawowego koktajlu możesz dosypać płatki owsiane i w ten sposób przygotujesz zdrowe oraz odżywcze śniadanie. Truskawki są świetnym i smakowitym uzupełnieniem wielu serników. Można je spożywać nie tylko na słodko, ale także w formie bardziej wytrawnej – sosy do mięsnych potraw.
Garstka ciekawostek o truskawkach!
Najciekawszą, a zarazem najistotniejszą wiadomością na temat truskawek jest jej zawartość witaminy C. Witaminy C jest o wiele więcej w truskawce, niż w cytrynie, co może Cię bardzo zaskoczyć. Kolejną kwestią jest błonnik, który w bardzo wysokich ilościach znajduje się w skórce. Odmiany tego owocu są różne, a najbardziej fascynującą jest biała, ze względu na nietypowy kolor, smak oraz delikatność!
Komentarze
Brak komentarzy