Weganizm – na czym polega dieta wegańska?
Wiele osób w ostatnim czasie zainteresowała dieta wegańska, a także coraz częściej spotyka się jej zwolenników. Weganizm to odrzucenie wszystkich produktów odzwierzęcych. W związku, z czym codzienna dieta opiera się na roślinach. Przyczyn zdecydowania się na taką dietę jest wiele, lecz najczęściej są to kwestie środowiskowe, zdrowotne, poglądowe i religijne. Czy weganizm jest jednak odpowiednią dietą dla człowieka?
Przykładowy jadłospis - wegetarianizm
Weganizm, czyli dieta wegańska opiera się na absolutnym wyeliminowaniu mięsa z diety jak również produktów pochodzenia zwierzęcego takich, jak nabiał, jaja i wzbudzający wątpliwości jeszcze miód. Zatem dieta wegańska opiera się przede wszystkim na spożywaniu owoców oraz warzyw jak również produktów zbożowych i roślin strączkowych, w tym fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i soja.
Rośliny strączkowe są w diecie wegańskiej dominującym źródłem dostarczania białka do organizmu. Soja jest bezwzględną podstawą weganizmu – jest bogata w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy!
Czy dieta wegańska jest zdrowa?
Dieta wegańska – oczywiście poprawnie zbilansowana, może być bardzo zdrowa i dostarczać następujące korzyści zdrowotne:
- dużo mniejsze ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca,
- obniżony poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie – mniejsze ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych,
- niższe ciśnienie krwi – obniżone ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego,
- mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B,
- obniżony wskaźnik BMI (ograniczenie nadwagi),
- obniżona zapadalność na choroby nowotworowe,
- obniżone ryzyko chorób przewlekłych.
Te korzystne efekty wynikają głównie ze zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu (obecnych w mięsie oraz produktach odzwierzęcych) w połączeniu ze wzmożonym spożyciem warzyw i owoców (ogromne źródło witamin i związków bioaktywnych).
Oprócz tego wśród wegan obserwuje się większą świadomość przy dobieraniu produktów spożywczych, zwracają uwagę na zawartość konserwantów, sztucznych barwników bądź sztucznych aromatów. Także często sięgają po żywność ekologiczną, posiadającą ceryfikat BIO. Dieta wegańska jest o wiele lżejsza oraz lekkostrawna, po prostu zdrowsza.
Jakie ryzyko wynika z diety wegańskiej?
Zupełne wykluczenie mięsa, ryb, jaj, mleka, serów, jogurtów i wielu innych produktów, nawet miodu, brzmi dosyć niepokojąco dla zdrowia i często kojarzy się z jakimiś deficytami. W szczególności trudno jest zastąpić pełnowartościowe białko, żelazo i witaminę D i B12, jaką po prostu powinno się suplementować.
Weganizm wymaga pewnej kreatywności oraz przytomnego myślenia o jedzeniu, jednakże na rynku jest coraz więcej produktów wegańskich, które charakteryzują się wysoką popularnością oraz pożądaniem wśród kupujących. Dlatego dużo marketów stale powiększa swoją wegańską ofertę oraz co chwilę na półkach można wynaleźć nowe produkty.
Czy warto zostać weganinem?
Weganizm jest bardzo zdrowy dla człowieka, jednak warto wprowadzać tę dietę stopniowo. Organizm często przyzwyczajony jest do pewnego rodzaju jedzenia, dlatego zaleca się, aby ograniczyć mięso i zastąpić je większą ilością warzyw i zbóż, aby w przyszłości przejść na wegetarianizm. Kolejnym krokiem jest pozbycie się z diety jaj oraz nabiału, aż do zupełnego przejścia na weganizm.
Komentarze
Patrycja Sikorska
Zdrowy tryb życia, ale nie dla każdego. Nie każdy może sobie pozwolić na brak mięsa w diecie.
Zdrowy tryb życia, ale nie dla każdego. Nie każdy może sobie pozwolić na brak mięsa w diecie.